• 4 min de lectura

L’adolescència és el llindar bategant que marca la transició de la infantesa a l'edat adulta i es presenta com un període d'exploració i autodescobriment. Entre sessions de TikTok, les primeres sortides i els exàmens, les i els joves s'enfronten a la cruïlla de decidir quin rumb prendre en les seves vides.

Trobar la vocació supera el simple acte de triar una carrera; implica desenredar l'embolic d'inquietuds fet d'habilitats, passions i interessos laborals. En aquest delicat procés, l'orientació acadèmica i el suport emocional exerceixen un paper crucial. Acompanyar els i les adolescents en aquesta odissea és una gran responsabilitat on hem d'actuar de guies davant de terrenys desconeguts. Qui no necessita un GPS quan s'enfronta a l'encreuament entre “què vull fer” i “què hauria de fer”?

La nostra tasca com mares i pares és il·luminar el camí i assenyalar possibilitats, destacant sobretot la importància de seguir els seus propis cors. Trobar un propòsit, una espurna que encengui la flama de la motivació i l'entusiasme. Durant aquesta fase de formació d'identitat, conrear l'amor pel que fan es converteix en la base d'una vida plena i satisfactòria. Aquí et compartim alguns consells per impulsar-los a perseguir els seus propis somnis.

vocacion-adolescentes

Converses obertes i sense coaccions

Establir un canal de comunicació franc i sense pressions és clau. Convida els teus fills i filles a compartir els seus pensaments, dubtes i aspiracions, creant un espai on puguin expressar les seves inquietuds sense por al judici. Escoltar activament, validar les seves emocions i oferir suport sense imposar expectatives consolida els fonaments per explorar els seus interessos. Aquest enfocament permet comprendre les seves motivacions, intranquil·litats i anhels, aplanant el terreny per a una presa de decisions autèntica. A més, mantenir la comunicació facilita la identificació de patrons i ajuda a adaptar l'orientació acadèmica a mesura que evolucionen les seves perspectives i metes. Aquestes converses no només fomenten la confiança, sinó que també enforteixen la connexió, creant un ambient propici per trobar la seva vocació.

Exploració activa, res millor que el provar

Animar-los a submergir-se en experiències com pràctiques, voluntariats i projectes propis propicia oportunitats tangibles per descobrir les seves fortaleses i debilitats en diferents entorns. Participant en aquest tipus d'activitats, obtenen una visió interna de diverses professions, alhora que adquireixen valuoses destreses i connexions que poden influir en les seves futures decisions. Aquesta immersió els permet provar l'aigua abans de capbussar-s’hi per complet, contribuint al seu desenvolupament integral. Enfocant-se a l'acció, els adolescents, a més d'aprendre sobre carreres potencials, es coneixen a si mateixos, identificant allò de què realment gaudeixen i valoren en un entorn de treball. En resum, es tracta d'un laboratori de la vida real, on cada experiència compta com un pas més.

Prova d'aptitud, més que un simple test

No és un examen d'endevinalles, t’ho prometem! Aquestes proves són com el famós barret seleccionador de l’escola del Harry Potter, que t'indica: “Aquí és on les teves habilitats realment brillen”. Però atenció, no et sorprenguis si detectes que algun dels teus descendents té un talent ocult per fer malabars amb bolígrafs! Seriosament, aquests test són com aquests amics honestos que et diuen si realment hauries de considerar una carrera com astronauta o si és millor centrar-te en alguna professió més terrenal. Pot ser que trobis pistes sobre la seva futura fama com a artista o simplement t’ensenyi que és realment bo entre els fogons. No subestimis cap sortida!

Cerca un mentor afí als seus interessos laborals

Als amants de la saga d’Star Wars els serà fàcil visualitzar el fet de comptar amb un aliat com Yoda en la seva recerca. Tenir un mentor no és cap altra cosa que disposar del suport d'algú que ja va passar pel laberint de la vida laboral i està disposat a compartir el mapa amb els joves. Ofereix perspectives basades en experiències reals, ajudant-los a evitar obstacles i descobrir dreceres. Pura inspiració molt més personalitzada que el típic discurs motivacional, farcit de consells professionals i de connexions que podran durar tota la vida. Localitza un Yoda del món laboral per a un recorregut ple de saviesa i consells pràctics!

Recursos a un sol clic

A l'era digital, explorar possibles vocacions obliga a indagar a la xarxa de xarxes, una immensa biblioteca virtual amb informació detallada sobre tota mena de carreres i les últimes tendències laborals. Plataformes professionals com LinkedIn actuen com a comunitats on els teus fills poden aprendre sobre perfils professionals, connectar-se amb experts del sector i explorar oportunitats laborals. Blogs especialitzats i recursos educatius online agreguen també capes de coneixement i perspectives valuoses. Som-hi: a explorar!

Esdeveniments, ponències i fires

Aquestes trobades ofereixen ocasions úniques per endinsar-se al món laboral. Des de fires universitàries fins a esdeveniments sectorials, aquests espais són vitrines plenes de possibilitats professionals. Convida els teus fills a interactuar amb professionals de diverses indústries, fer preguntes i recopilar informació de primera mà. A més, aquests esdeveniments proporcionen una visió pràctica i dinàmica de què implica cada carrera. Així que, pares i mares d'adolescents, marqueu aquestes dates al calendari i prepareu-vos per explorar tota mena d'interessos laborals. La pròxima gran aventura professional podria estar al girar la cantonada!

Desenvolupament d'habilitats socioemocionals

La intel·ligència emocional, la resiliència i l'empatia són destreses que no només els faran destacar en l'àmbit professional, sinó que també contribuiran a una vida personal plena. Tot un equip de supervivència per a la jungla laboral, on entendre les mateixes emocions i les dels altres és tan vital com comptar amb les capacitats bàsiques de la professió. A més de conrear el coneixement, hem d'assegurar-nos que els nostres fills estiguin ben equipats per navegar tant per les emocions com per les responsabilitats professionals. La combinació perfecta per a l'èxit!

Autoavaluació contínua

Promoure l'autoavaluació contínua és com donar-los als teus fills un mirall màgic que reflecteix el seu creixement i evolució professional. Els ajuda a verificar regularment si estan en el rumb correcte. Va més enllà d'un exercici esporàdic; és una pràctica constant per meditar sobre els seus interessos i objectius que els permet adaptar la seva orientació acadèmica a mesura que creixen i els apodera per prendre decisions informades i alineades amb la seva evolució personal i professional. Insta a les noves generacions a mirar-se en aquest mirall màgic amb regularitat. Descobriran un nou esclat d'autodescobriment en cada reflexió!

Suport emocional en el centre de tot

Proporcionar aquest suport és més que una abraçada ocasional; és un recordatori constant que ets allà, sense importar els desafiaments. Entén que el camí per trobar la vocació pot ser com una muntanya russa i que el teu suport incondicional actua com un cinturó de seguretat emocional. La família representa aquest refugi segur a què poden recórrer en moments de dubte o confusió. El suport emocional és capaç d'alleujar les tensions, però també proporciona la confiança necessària per enfrontar els obstacles. A aquesta edat, sembla molt obvi, però recalquem-ho encara més; assegura't que els teus fills sàpiguen que compten amb un equip de cheerleaders sempre llest per aplaudir els seus èxits i brindar consol en els moments difícils. Perquè, de vegades, saber que algú és allà marca la diferència!

Celebra els petits assoliments amb confeti

Reconèixer i festejar cada pas implica molt més que un simple copet a l'esquena; és crear un ambient festiu que impulsa el progrés. Imagina tenir un marcador de fites, on cada petit assoliment es converteix en una raó per somriure i seguir endavant. Aquest enfocament és crucial per elevar l'ànim i recordar que cada petit esforç compta. Prepara el confeti per a la pròxima victòria per mínima que sembli. Els reptes a curt termini són imprescindibles per assolir els objectius.

Protegeix el seu futur

Considerar la protecció del futur mitjançant una assegurança de vida és garantir un sòlid paracaigudes financer per als teus fills en cas de qualsevol eventualitat. Una xarxa de seguretat que va més enllà d'una mesura precautòria; constitueix una inversió en el seu benestar a llarg termini. Els proporcionarà la capacitat de perseguir els seus somnis fins i tot si, desafortunadament, alguna cosa arribés a succeir als pares. Al cap i a la fi, protegir les seves aspiracions és tan vital com motivar-los a assolir-les. Compta amb nosaltres perquè la seva trajectòria estigui ben equipada de seguretat i ambició!

També et pot interessar

Els nostres productes